2011. május 24., kedd

Látogatás

A kapcsolattartási formák leghatékonyabb formája a látogatás, aminek egyetlen "hibája", hogy csak havi egyszeri alkalomról van szó normál esetben. Az az adott intézet rendjétől függ, hogy ez 1, vagy 1.5 órát jelent.

Első lépésként a fogvatartott levélben küldi ki az értesítést a látogatásról a kapcsolattartónak. Havi szinten egyszerre 4 embert fogadhat. Gyermekek csak felnőttel mehetnek látogatóba, ilyenkor maximum 3 gyermek mehet be egy olyan felnőttel, aki - akárcsak a gyerekek - kapcsolattartók.

Az értesítőn rajta van a látogatók neve, címe, a látogatás helye, pontos ideje, illetve a látogatás rendjéről egy rövid tájékoztató. Nagyon fontos, hogy a látogatásra vigyük magunkkal ezt a papírt, illetve a személyi igazolványunkat és a lakcím kártyánkat is.

A börtön bejáratánál, vagy a kijelölt látogató kapunál kell várakozni. Általában a látogatási idő kezdete előtt 30 perccel már beengednek ellenőrzésre. Ilyenkor oda kell adni a a látogatói papírt, a személyit és a lakcímkártyát. Intézményfüggő, hogy a személyes iratokat rögtön visszaadják-e ,vagy csak a látogatás végén. Semmit sem vihetünk be magunkkal, csak papír zsebkendőt, ha van vásárlási lehetőség akkor pénzt és annak a kis tároló szekrénynek a kulcsát, ahová elzárhatjuk a személyes holmijainkat. Az a régi szokás, hogy "bablevest" vigyünk a látogatottnak már nem jellemző egyik börtönre sem.

Át kell haladnunk egy detektoros kapunk, vagy egy kézi detektorral néznek át minket. Ha minden rendben, akkor beléphetünk a látogató helységbe. Itt megint  az adott intézmény szokásai jellemzőek.

Általában egymáshoz tolt hosszú asztalok egyik felére ültetik a látogatókat és szembe velük a látogatott személyeket. Van ahol megmondja az őrszemélyzet, hogy ki hová üljön,van ahol pedig mi magunk dönthetjük el. Ha a helységben lehet élelmiszert és üdítőt vásárolni, azt már ilyenkor elkezdhetjük.A legtöbb helyen a látogatás alatt el kell fogyasztani a vásárolt dolgokat, de vannak olyan helyek, ahol egy plusz csomagot tudunk így vásárolni a meglátogatott személynek.

Az is intézményfüggő, hogy milyen mértékű kontaktus lehet a személyek között.Van ahol érkezéskor és távozáskor lehetséges átölelni, megpuszilni a fogvatartottat, de van,ahol ezek a dolgok kivitelezhetetlenek.
A látogatási időt szigorúan betartják, a látogatás végén általában a fogvatartottakat viszik ki, aztán távozhatnak a látogatók is ugyanazon az útvonalon,ahol bejöttek, kivétel a detektoros kapu.

Néhány fontos információ:

Ha a fogvatartott jutalomban részesül, ezért kaphat jutalom beszélőt, ami vagy a havi beszélőbe van építve, tehát tovább maradhatunk, vagy egy másik időpontban is látogathatunk ugyanabban a hónapban.

A fogvatartott adhat ki  látogatáskor engedélyezett dolgot a látogatójának.Ezt a látogatás előtt kérelmi lapon kell kérvényeznie és a kiadandó dologgal együtt magával kell vinnie az engedélyt is.

Praktikus tanács:

Mivel a látogatás az, ami a legtöbb energiát tudja nyújtani a következő 30 napra, ezért érdemes a végtelennek tűnő büntetési időt látogatástól, látogatásig számolni és csak a következő 30 napra előre nézni.

Hogy ezt a havi egy lehetőséget, ki mire használja fel az teljesen személyre szabott. Mivel,i tt nincs kontroll, tehát nem hallgatja senki a beszélgetést, olyan kényes dolgokról is szót ejthetünk, melyről egyébként nem szeretnénk beszélni pl. előzetes fogva tartásban lévők ilyenkor beszélhetik át az adott üggyel kapcsolatos teendőket.

Nem egyszerűek a látogatás után következő napok, de mindig arra kell gondolni,hogy minden hónapban adott ez a lehetőség és a legtöbb esetben egyszer lesz olyan, hogy az utolsó beszélőre indulunk el!:)

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Ha még nézed a blogot, leírom a választ.

    Elvileg semmit nem lehet csinálni, de azért nem ennyire rossz a helyzet. Meg lehet pl. tudni, hogy melyik egyház vagy civilszervezet aktív abban a börtönben és rajtuk keresztül próbálkozni.

    Ennél egyszerűbb, csak úgy visszaküldeni egy kapcsolattartói papírt. Ez szabadon fénymásolható, tehát ezzel semmilyen szabálytalant nem követsz el. A nevelő simán fel fogja vinni a rendszerbe. Ha írsz egy e-mailt nekünk, akkor megnézem, hogy van-e ahhoz a BV intézethez üresem, amelyik neked kéne.

    Ugyanakkor érdemes azon elgondolkodni, hogy csak valami technikai ok miatt (nem tudja a címed) nem veszi fel veled a kapcsolatot, vagy nem akarja. Az utóbbi esetben én nem erőltetném.

    VálaszTörlés
  3. Szia lenne egy kérdésem énhozám messze van az akit látogatni szeretnék így nem is tudom sajnos a szállításra várunk de újra és újra elutasítanak ilyenkor mit lehet csinálni?

    VálaszTörlés