2011. május 11., szerda

Kapcsolattartás

Az előzetes letartóztatásban, vagy jogerős ítélet esetében a fogvatartottal különböző formában lehet a kapcsolatot felvenni és tartani, melynek szigorú szabályai vannak.

A kapcsolattartást mindig a börtönben lévő fél kezdeményezi, azzal hogy postai úton, vagy előzetes fogva tartás esetében az ügyvédjén keresztül úgy nevezett kapcsolattartói papírt küld ki. Ezt annak a személynek kell kitöltenie,aki a kapcsolattartó lesz. Különböző személyes adatokat, telefonszámot (ha van érdemes vezetékest is megadni, mert olcsóbb) és azt kell megadni, hogy milyen rokonsági vagy egyéb(barát, ismerős, barátnő) kapcsolatban van a fogvatartottal. Nagyon fontos, hogy a kapcsolattartói papírt mind két oldalán alá kell írni, különben nem érvényes és ezzel tolódik az engedélyezés!

Természetesen,14 év alatti gyermek is lehet kapcsolattartó, de ebben az esetben nem csak a gyermek adatai, hanem a szülő,i lletve a gondviselő adatai szerepelnek a kapcsolattartói papíron.
Magát a papírt arra a címre kell visszaküldeni, amelyről érkezett, vagy az ügyvéden keresztül kell visszajuttatni az illetékes hatóságnak.

A kapcsolattartáshoz előzetes fogvatartás esetében, ha nyomozati szakban van az ügy, akkor az ügyészség, ha tárgyalási szakban, akkor az ügyet tárgyaló bíró engedélye szükséges. Emiatt egy kicsit több idő az engedélyeztetése, mint jogerős ítéletes esetében. Előfordul, hogy valaki nem lehet kapcsolattartó, mert érintett az adott ügyben, ami miatt az előzetest elrendelték (sértett, tanú, büntárs,stb.) Olyan is előfordul, hogy egy ideig letiltják a kapcsolattartást,de ilyenkor, amint elmúlik az érdek ellentét, azonnal kérvényezni kell.

Ha valaki a jogerős ítéletét tölti, akkor a bevonuláskor már kérheti a nevelőjét, hogy adjon ilyen papírt és ebben az esetben a börtön címére kell visszaküldeni a kitöltött papírt. Ilyenkor, gyakorlatilag postafordultával történhetnek a dolgok és akár 1 héttel a bevonulás után, már csöröghet a telefon, vagy lehet írni a levelet.

Persze,fontos, hogy bevonuláskor vigyen magával a delikvens borítékot, bélyeget (lehet kapni a postán un. elsőbbségi borítékot, ez felbélyegzett, nincs súlykorlátozás és 2 nap alatt odaér) illetve ahhoz, hogy telefonálni tudjon, jó ha visz magával pénzt is. (A témáról bővebben majd a "Mit vigyen magával"? bejegyzésben lehet olvasni.)
A kapcsolattartás a levelezés (ez nincs korlátozva, bármennyi írható),a telefonálás( általában heti 3x10 perc, de börtönönként változó, van ahol minden nap lehet telefonálni), a csomagküldésből (havi 1 tisztasági változó, hogy súlykorlátozással, vagy anélkül, és havi 1 élelmiszer csomag ennek viszont van súly limitje, általában 5 kiló és szigorú listája, hogy mi küldhető be,erről is bővebben később).
A fogvatartottnak is jogában áll ez a lehetőség,hogy csomagot küldjön a kapcsolattartóinak, ennek költségeit természetesen neki kell állnia.

A látogatások havi 1x történnek, ami általában 1, vagy 1.5 óra illetve, jutalom beszélők esetében 2 óra időtartamú lehet. Ilyenkor postán érkezik egy értesítő,amely tartalmazza a látogatás helyét,idejét,a látogatás rendjét és azt,hogy kik vehetnek részt a látogatáson.

Fontos,hogy minden kapcsolattartási forma csakis az engedélyezett kapcsolattartókat érintheti!

Egyetlen kivétel, képeslap küldhető, de csakis boríték nélkül!!!!

Magát a kapcsolattartást, meg is lehet szakítani, mindkét fél kérheti, hogy az adott kapcsolattartói listáról lekerüljön.

Átszállításkor a kapcsolattartói lista is a személyes anyag része, tehát a fogvatartott viszi magával a következő helyére, így nem kell újra végigjárni a kérvényezést.

Amikor befejeződik az előzetes, vagy letelik a büntetés, az adott személyhez tartozó kapcsolattartói listát megszüntetik  a fogva tartás helyén.

Fontos, hogy a látogatásokon kívül, minden egyéb kapcsolattartási tevékenység ellenőrzött, vagyis a levelet elolvashatják mielőtt a címzett kézhez kapja, a csomagot minden esetben átnézik, a tiltott dolgokat kiveszik és a fogvatartott letétjébe, vagy megsemmisítésre kerül. A telefon beszélgetéseket, pedig szúrópróbaszerűen lehallgatják. Ezért igyekezzünk ezeket a dolgokat fejben tartani és csakis olyan dologról szóljon a kommunikáció, mely nem árthat a bent lévőnek. Értem ez alatt, főleg az előzetes fogva tartásban lévőket, lehetőleg ne levélben és telefonon érdeklődjünk, hogy mi történt, illetve mi nem történt az adott üggyel kapcsolatban.

Összefoglalva elmondható, hogy ezen kapcsolattartási formák a hétköznapokra lebontva nagyon csekély közös időt eredményeznek a másik féllel, igyekezzünk jól és okosan felhasználni az így kapott lehetőségeket.

6 megjegyzés:

  1. meg szeretném kérdezni hogy 1,5 éves kisfiuknak szeretném vissza küldeni a papirt hogyan kell kitöltsem?

    VálaszTörlés
  2. meg szeretném kérdezni hogy 1,5 éves kisfiuknak szeretném vissza küldeni a papirt hogyan kell kitöltsem?

    VálaszTörlés
  3. hello 1,5 kisfiunak hogy kell kitölteni a kapcsolataroit? vácra?mit kell rá irni?

    VálaszTörlés
  4. hhaaoo valaki válaszolni nagyon fontos lenne?? meg annyi még hogy akinek nem jogerös az itélett az kaphat háziörizetettt?? 7év fenyházat kapott?de kiskoru gyerekmet nevel és ápolt személyt is ápol??segitséget kérlek

    VálaszTörlés
  5. Kerdesem.az lenne parom 1 hete kerult be.17 honapot kapott..Kapcsolattartoit ki kuldte..mikortol tud telefonalni??

    VálaszTörlés