2011. május 15., vasárnap

Csomag és pénz küldés

Csomagot csak a kapcsolattartó listán szereplő személyek küldhetnek. Havonta 1 tisztasági (7 kg-ig, vagy nincs súlyhatár, ezt börtöne válogatja) és 1 élelmiszer (5 kg-ig) csomag küldhető.

Nézzük mi kerülhet a csomagokba hivatalosan:

Élelmiszer: filteres tea, kávé granulátum (csak zacskós), sürített tej kockacukor, méz, konzervek, tubusos ételízesítők, száraz húsáru (kolbász, szalámi, alutasakos májkrém), lekvár (csak műanyag dobozos) édesség(töltetlen csokik, kekszek, chips, ropi, savanyú cukorka) mogyoró. Fontos, hogy semmit ne küldjünk be, ami üvegben van és a gyorsan romló élelmiszert sem kapja meg a címzett.

Mivel, az élelmiszer csomagba kerülhetnek egyéb dolgok is, tehát ide betehető, amit esetleg a tisztaságiból kifelejtettünk, vagy elfogyott.(Én 2 havonta szoktam tisztasági csomagot küldeni, de előfordult, hogy valami kimaradt, azt a köztes hónapban pótoltam az élelmiszeresben).

Dohány, vagy cigaretta. Nagyon fontos, annak is, aki nem dohányzik, mert nagyon jó csere alap (a kávéval együtt), viszonylag nagy az "eszmei" értéke bent, így érdemes minden hónapban küldeni. A dohány lényegesen olcsóbb és gazdaságosabb. Küldhető: szivar, öngyújtó, gyufa, szipka, pipa, cigarettahüvely, töltőkészülék, cigarettapapír, sodrókészülék.

Tapasztalataink szerint, általában lehet küldeni folyóiratokat, papír alapú dolgokat, de ez megoldható levélben is (2 kilóig, erről érdemes tájékozódni az adott börtönben, mert nem mindenhol lehetséges) így nem kell az amúgy is csekély 5 kilót terhelni vele.

Konzerv nyitó, műanyag tároló doboz, pohár, evőeszköz (műanyag) is beküldhető.,összecsukható olló,körömcsipesz.

Nagyon-nagyon fontos,hogy a csomag 5 kiló!!!! lehet. Nem 5.1 kg, mert vissza küldik, ami plusz pénz és idő. Érdemes inkább pár dekával kevesebbel feladni és sajnos, nem a posta mérleg a mérvadó, hanem bent is megmérik, így tényleg legyen kicsit kevesebb a súlya.

Tisztasági (minden, ami nem ehető) tisztálkodási szerek és a tartásukra szolgáló eszközök, folyékony mosószer, vagy paszta, öblítő, izzadásgátló szerek (kivéve a hajtó gázosak), borotválkozó zselé (a hab nem megengedett) borotva (eldobható), fogápolási eszközök, wc papír, papírzsebkendő, körömápolási cikkek, varrókészlet, cipő és ruházati ápoló eszközök, vatta, tampon, egészségügyi betét, hajápolási eszközök.

Elítéltnél saját papucs, alsó ruházat ,lábbeli, törölköző. Előzetesben lévőknél saját tulajdonú alsó és felső ruházat, lábbeli, papucs, törölköző.
Író szerek, levelezéshez szükséges papíráruk, naptár, újságok, könyvek, folyóiratok, fényképek.

És ami még fontos: merülő forraló, kis rádió (elemes, lehetőleg fülhallgatóval,ébresztő funkció nélküli,hangfelvételre alkalmatlan) karóra, tartalék elem, hajnyíró(csak elemes!) vallásgyakorláshoz szükséges kegytárgyak, karóra, kártya, játék, külön engedéllyel hangszer, tv max. 37 centiméter képátmérőjű(előzetesben csakis teletext nélküli).

Az orvos által engedélyezett gyógyszerek, vitaminok, eszközök, kizárólag gyári csomagolásban.

Néhány személyes tapasztalatból származó tanács: Az elején mindenképpen szigorúan alkalmazkodjatok az adott börtön előírásaihoz, ne kezdjetek partizán akciókba, mert egyrészt nem fogja megkapni a bent lévő, másrészt felfigyelnek rá, ha gyakran kerül ki a csomagjából tiltott dolog és "elkönyvelik" csomag szempontjából problémásnak. Mindig kérdezzétek meg, mire van szüksége a bent lévőnek, mert  pénzben, súlyban sokat számít  és nehéz "kitalálni", hogy éppen mi fogyott el. Mi szoktunk olyat, hogy megkérdeztem az adott dologról, hogy be szabad e küldeni (pl.marcipán massza) és bent a csomagost megkérdezte a párom. Ha engedélyezték, már eleve úgy nyitotta a csomagot, hogy tudta lesz benne. Szoktam küldeni még takarító szereket, szivacsot a mosogatáshoz, mosogatószert, papírkéztörlőt.

Horkoló cellatársak ellen füldugót.:-) Gyógyszertárban kapható, pár forintos dolog.


Ha kész a csomag, nagyon fontos a pontos címzés. Kerüljön rá az adott intézet csomag címe, a bent lévő neve, nyilvántartási száma, zárkaszám. Fontos, hogy legyen rajta, hogy mit tartalmaz, élelmiszer, vagy tisztasági megnevezéssel.

Én nem szoktam elsőbbségiként feladni. Érdemes kitapasztalni, hogy mennyi idő alatt ér oda sima csomagként, mert a legtöbb helyen már másnap megkapja a címzett és nem kevés pénz spórolható így meg, amivel a csomag minőségi beltartalmát növelhetjük.:-)

A pénz küldés két módon történhet. "Hagyományos" csekkes megoldással: ilyenkor levélben küldi ki a bentlévő a csekkeket, melyeket vagy telefonálásra, vagy kiétkeztetésre megnevezéssel lehet feladni. Telefonálásra bármekkora összeg küldhető, viszont kiétkeztetésre meghatározott limit van, amiről érdemes tájékozódni az adott börtönnél.
A másik (gyorsabb) módszer, ha utalással történik a tranzakció.I lyenkor egy megadott számla számra kell utalni és a megjegyzés rovatba kell beírni a fogva tartott néhány személyes adatát (név, anyja neve, szül idő)illetve a nyilvántartási számát. Itt is nagyon fontos, hogy milyen célból történik az utalás, tehát vagy kiétkeztetés, vagy telefonálás. Ha nincs megnevezés automatikusan telefonálás céljára könyvelik. Ez a módszer nagyon hatékony, gyakorlatilag néhány nap alatt felhasználható az így küldött összeg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése